петък, 18 октомври 2013 г.

Мусака със спагети

Обичам мусака ... мъжът ми също ... това е ястието което твръди, че никога не отказва ... в началото на връзката ни, ми казваше "трябва да те пратя на обучение при мама да те научи как да я правиш", но след като яде няколко пъти от моята и всеки път се радва когато съм сготвила мусака - значи съм се справила идеално със задачата и то само с "обучението" на моята мама :)

Наскоро попаднах на рецепта за  Мусака с макарони, запазих я с идеята да я пробвам, но така и не ми остана време да си купя макарони - те липсваха всеки път когато се сетех за тази рецепта ... докато един ден ровейки из шкафа открих пакет дебели спагети - да подчертая по принцип копувам най тънките които открия в магазина, а тези не бяха такива ... Не обичам дебели спагети, винаги ми докарват на "сурово" независимо как са приготвени. Затова реших да ги препека и да сготвя с тях  Мусака с макарони пък каквото сабя покаже ... Промених някои неща според вкуса си  и ето  ...  крайният резултат - доста интерес вкус , който бих оприличила на нещо средно между Мусака и Лазаня .


Продуктите 
около 200 - 250 гр спагети / предварително запечени във фурна /
300-400 г кайма
1 глава лук
100 г кашкавал
200 мл чаша прясно мляко
1 яйце
1-2 пълни лъжици гъсто кисело мляко
щипка хлябна сода
2-3 супени лъжици брашно
1 настърган домат на едро
черен  пипер, сол, чубрица, червен пипер и задължително за мен - любимото ми къри.



Такаа... запържих 1 глава лук с мазнина / ползвах олио/, добавих сол и къри, когато поомекна добавих 400 гр  кайма и запържих до пълното и раздробяване. Подправих с чубрица и черен и червен пипер и добавих настърганият на едро домат.
Спагетите 200-250 гр  сварих до пълна готовност в подсолена вода. В плаке наредих ред спагети, плънка , ред спагети плънка - като завърших с плънка  и най-отгоре сложих настъргания 100 гр кашкавал.
Запекох във фурна до "златист кашкавал" , след което залях със заливката приготвена от 1 яйце, 2-3 супени лъжици брашно, чаша прясно мляко, 2-3 лъжици кисело мляко и шипка хлябна сода и сол. 

Крайният резултат - ароматна и вкусна спагетена мусака която се изяде с удоволствие от всички в къщи. Единственото нещо което бих добавила към нея е чаша айрян :) само че се сетих когато я бяхме изяли ... нищо следващият път!



Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар