Ябълки, круши, орехи, канела .... все хубави неща, а комбинирани заедно - още по - вкусни.
Ето как един ябълков сладкиш стана ябълков сладкиш с карамелизирани круши ....
продуктите:
1 пакетче ванилова захар
50 гр захар за карамелизиране
1 круша
450-500 гр ябълки
1 чаена чаша около 200 гр захар
100-150 гр разтопен маргарин
1 и ½ чаена чаша брашно или около 300 гр за кексово тесто
Канела на вкус за поръсване на нарязаните ябълки
100-150 гр нарязани на ситно орехи
100 гр кисело мляко /или 3-5 лъжици/
5 гр бакпулвер – половин пакетче
1 кафяна лъжичка непълна хлябна сода
1 супена лъжица мед разтопен в маргарита
2 бр ванилии
1 щипка сол
Яйцата се разбиват със захарта, щипката сол и едната ванилия
добавя се разтопеният маргарин с меда
хлябната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавят към
останалите продукти
започва да се прибавя брашното размесено с бакпулвера
бърка се до хомогенна смес
добавя се втората ванилия, орехите и ябълките които са
обелени, нарязани на ситно и поръсени с канелата
Крушата се обелва и нарязва на тънки филийки, които се
нареждат във тортена форма /23 см/ покрита с хартия за печене и намазана с мас.
След като дъното се покрие с круши се изсипва сместа за сладкиша. Пече се до
златист към кафяв цвят. След това се вади от фурната и сладкиша се обръща в
тавичка.
Отгоре се поръсва с ваниловата захар и останалата захар и се
вкарва във фурната на горно печене докато крушите добият златист вид.
Консумира се изстинал .
Няма коментари:
Публикуване на коментар