неделя, 24 ноември 2013 г.

Пица с домашно тесто "Верди"

У дома пицата е едно от любимите ни неща за ядене ... от доста време не ходим по пицарии ... приготвените там пици са прекалено далеч от очакванията ни ... или твърде "малки" или твърде "бедни". Преди време реших, че когато даваш пари за "пица" е добре тя да съдържа в себе си всичко което харесваш, от хрупкавата тънка основа до разтопеният богато поръсен отгоре кашкавал ... затова се поразрових и открих в един форум рецептата на пицария Верди за идеалното тесто за основата....запасих се с продукти и воала .. или воаля ...  незнам как е правилно, но знам как е вкусно :)

Продуктите:

За тестото
2 яйца
1/2 купче жива мая
200 мл прясно мляко/1 чаша Нескафе/
1 кафена лъжичка захар
1 кафена лъжичка сол
8 с.л олио
500 гр брашно

Продукти за пицата - по желание

аз използвах долу горе това което беше останало в хладилника затова давам приблизителни количества :

около 300-400 мл доматено пюре
риган
един кремвирш / около100 гр / - на колелца
свински бекон около 100 гр - на лентички
свинска флейка около 100 гр - накубченца
луканков салам около 50 гр  - на кубченца
малко топено сирене
растителен кашкавал 100-200 гр
краве кашкавал   100-200 гр .
1/2 консерва сладка царевица




Приготвяне на тестото:

Към размекнатата мая добавяме малко от прясното мляко предварително затоплено, две лъжици брашно , солта и захарта и подбъркваме кашичка, която оставяме за около 15 мин да втаса. Останалото прясно мляко добавяме към разбитите добре яйца + 4 сл олио. След като маята втаса добавяме към нея сместа от яйцата и млякото.
Пресяваме брашното и отделяме една чаша от него за измесване на тестото. От останалото брашно правим кладенче в което изсипваме маяната смес .
Останалите 4 лъжици олио могат да се добавят по преценка в процеса на месене или накрая за измесване на тестото.

Ако искате тънка и хрупкава основа тогава не чакайте тестото да втаса.  Разточваме и разпределяме в тавите за печене. При мен се получи тесто достатъчно за тавата на фурната и една кръгла тава на която не съм мерила диаметъра :).
Готовите блатове намазах по ръба с олио, а останалата част със доматеното пюре. След това разпределих колбасите, царевицата и сиренето, растителният кашкавал и най-отгоре кашкавалът от краве мляко. Риган за аромат добавих в едната пица след доматеното пюре, а в другата над кашкавала. И двете станаха много вкусни :)

Изпекох в загрята фурна на горен и долен реолтан с вентилатор на 180 градуса.
Ако обичате по - пухкава пица просто оставете  тестото да втаса малко в тавата преди да сложите продуктите отгоре, или започнете печенето в студена фурна.










Няма коментари:

Публикуване на коментар