четвъртък, 1 май 2014 г.

Яхния със свински ребра, картофи и грах

Един пакет свински ребърца ми се пречкаха из фризера и реших да спретна една манджичка от тях понеже с 1 кг няма как да нахраня цялото домочадие като се има в предвид че половината е кокали .....
Моят мъж не обича твърде грах ... но в комбинация с останалите неща в тази яхнийка - всички в къщи са доволни. Може да се приготви с различни видове месо, правила съм и с пилешко - винаги си става вкусноо.

Ето и подробностите



Необходими продукти:


1.100 свински ребра
250 гр грах
1 кг стари картофи
щипка чубрица
магданоз
черен пипер
червен пипер
къри
връзка зелен лук



Първо размразявам във солена и студена вода месото, оставям да се поизкисне от кръвта останала по него, измивам го и го слагам в тенджера с вода и малко солчица и отпенвам.

Варя до полу  готовност на месото като се стремя бульонът да е добре на сол.
Изваждам оставям да се охлади и след това обезкостявам, а бульонът прецеждам.

Картофите обелвам и нарязвам на средно големи кубчета, зеленият лук на по едро.

Запържвам лука с малко сол, добавям замразеният грах, малко черен пипер и къри, когато грахът си смени цвета добавям картофите - завъртам ги и тях в тенджерата - за да поемат от подправките. Ръсвам и малко чубрица и червен пипер, добавям и магданоза и наливам бульона от месото който съм прецедила.
Когато картофите за почнат да поомекват прибавям и обезкостеното месо което е полусварено.


Оставяме всичко да къкри на слаб огън до готовност.
5-10 мин преди да отнема от котлона поръсвам малко брашнице и захлюпвам с капака за да се абсорбира. Когато това стане разбърквам добре, изключвам и оставям яденето захлюпено - така от топлината готвенето продължава докато "манджичката" изстива.



Няма коментари:

Публикуване на коментар