петък, 18 октомври 2013 г.

Карамелизирани ябълки и Бутер Щрудел




Сезонът на ябълките .... домашни и вкусни с щипка канела и шепа орехи ....  как да не се изкуши човек. Затова запретнах ръкави и реших да спретна един бърз и вкусен десерт.

400 гр изчистени нарязани ябълки/с кората/
1 резен лимон
2 с.л  маргарин с връх
70-100 гр захар
100 гр орехи смлени
канела
400 гр бутер тесто
сусам за поръсване

Преди да продължа искам да добавя че така приготвенните ябълки са достатъчни за 8 бутер щруделчета или като добавка към различни сладкиши десерти или кремове...

Всяка от ябълките нарязах една по една и обърквах с няколко капки изцеден лимонов сок за да не потъмняват
В тиган с незалепящо дъно задуших ябълките с двете лъжици маргарин докато си пуснат сосче и поомекнат. След това добавям захарта около 70 -100 грама според вкуса . Така приготвените ябълки бъркаме до пълно разтапяне на захарта и сгъстяване на сосчето. Когато са готови ябълките захарният сос леко е потъмнял. В общи линии сместа придобива консистенция като на сладко.  След като сме стигнали желаната гъстота добавяме 100 гр смлени на ситно орехи , които допълнително поемат от влажността на ябълките.  Прибавяме щипка две канела според вкуса.

 Разточваме с малко брашно целият лист бутер тесто и оформяме 8 бр квадрати които преди да затворим с плънка отново разточваме.
Добавяме плънка върху всеки квадрат и намазваме с вода ръбчетата за да може да се залепят.
Прегъваме на две тестото за да се затвори плънката и притискаме краищата с вилица като оформяме бордюрче. Отгоре правим разрези намазваме с мокра четка бутерките и поръсваме със сусам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар