петък, 18 октомври 2013 г.
Карамелизирани ябълки и Бутер Щрудел
Сезонът на ябълките .... домашни и вкусни с щипка канела и шепа орехи .... как да не се изкуши човек. Затова запретнах ръкави и реших да спретна един бърз и вкусен десерт.
400 гр изчистени нарязани ябълки/с кората/
1 резен лимон
2 с.л маргарин с връх
70-100 гр захар
100 гр орехи смлени
канела
400 гр бутер тесто
сусам за поръсване
Преди да продължа искам да добавя че така приготвенните ябълки са достатъчни за 8 бутер щруделчета или като добавка към различни сладкиши десерти или кремове...
Всяка от ябълките нарязах една по една и обърквах с няколко капки изцеден лимонов сок за да не потъмняват
В тиган с незалепящо дъно задуших ябълките с двете лъжици маргарин докато си пуснат сосче и поомекнат. След това добавям захарта около 70 -100 грама според вкуса . Така приготвените ябълки бъркаме до пълно разтапяне на захарта и сгъстяване на сосчето. Когато са готови ябълките захарният сос леко е потъмнял. В общи линии сместа придобива консистенция като на сладко. След като сме стигнали желаната гъстота добавяме 100 гр смлени на ситно орехи , които допълнително поемат от влажността на ябълките. Прибавяме щипка две канела според вкуса.
Разточваме с малко брашно целият лист бутер тесто и оформяме 8 бр квадрати които преди да затворим с плънка отново разточваме.
Добавяме плънка върху всеки квадрат и намазваме с вода ръбчетата за да може да се залепят.
Прегъваме на две тестото за да се затвори плънката и притискаме краищата с вилица като оформяме бордюрче. Отгоре правим разрези намазваме с мокра четка бутерките и поръсваме със сусам.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар