Сезонът на дюлите - толкова много ги обичам а все не оцелвам хубави зрели и сочни дюли които да не "пресядат" ... затова реших да направя десерт с тях, който научих от Лора и Стоян - предаването Бон Апети по Нова Телевизия ... РЕЦЕПТАТА ми се стори лесна и вкусна и определено не съжалявам че я изпробвах, само промених някои от пропорциите.
Немога да се наситя на богатият карамелен вкус на дюлите, които перфектно допълват лекият канелен вкус на млякото с гриста ... феерия от вкусове ... масло ванилия канела карамел дюли .... разкош :)
Ето и моят вариант на рецептата
200 гр грис
300 мл прясно мляко
300-350 мл вода
6 супени лъжици захар
1 к.л канела
1 ванилия
70-80 гр масло
за карамелизираните дюли
1 голяма дюля
8 с.л захар
Първо карамелизирах 6 лъжици от захарта и добавих нарязаните на ситно обелени дюли ... карамелът ми се втвърди ... за разлика от този в предаването ... затова добавих няколко лъжици от водата за да го разтопя ... след това добавих още ве лъжици захар ... всичко това до пълна готовност и карамелизиране на дюлите "цвърча" в тефлонов - сравнително дълбок тиган.
Готовите златисти парченца с карамелен вкус изсипах на дъното на тавичка с диаметър 22-23 см покрита с алуминиево фолио...но направих грешка, трябваше да сложа само малко хартия за печене на дъното за да не залепнат дюлите и да ползвам малко по малка тавичка или малко повече дюли ... защото тези не покриха плътно дъното . Но за другият път ще си знам! Важното е че се получи вкусно сладко "нещо" - леко хрупкави и все пак сочни парченца дюля с леко кисел и предимно сладък вкус.
След като приключих с "дегустацията" на дюлите разтопих маслото в дълбок тиган с незалепщо покритие - моят е керамичен, и в него запържих гриста докато леко покафеня.
След това добавих прясното мляко, захарта , канелата и ванилията. Накрая и водата на малки порции, като през цялото време се разбърква с дървена шпатула. Консистенцията се получи като на гъсто картофено пюре ...
Когато гриста абсорбира цялата течност и се сгъсти изсипваме в тавичката върху карамелизираните дюли. След което се охлажда ...
Лично на мен вкусът на млечният грис ни напомня баклава .... а баклавата ми напомня за наближаващата зима ... и празниците покрай нея ... При всички положения в комбинация с дюлите се получи една калорийна бомба, водеща до пристрастяване!
Добър Апетит :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар