четвъртък, 17 октомври 2013 г.
Двуцветна "чийзкейк торта" Кремола
Запалих се по чийз кейковете от една приятелка ... беше ми интересно да опитам вкуса на това ми ти нещо което беше едновременно лесно за приготвяне и в същото време "засукано".
След като се разрових из рецептите в интернет пространството обаче се оказа че има много повече варианти на този десерт отколкото предполагах. Изпробвах чийз кейк без печене ... но все не ми оставаше време за такъв с термична обработка.
Четейки различните рецепти реших да добавя отново капка въображение и да направя "моят чийз кейк", който кръстих торта Кремола защото има много...креммм...
Ето и продуктите
2 яйца
175 гр пудра захар
1 -2 ванилии
300 г заквасена сметана
200 г крема сирене
100 г масло
1 пакет бисквити около 220 - 250 гр/Половин шоколадови и половин обикновени/
1 пакет бишкоти Савоярди
1 пакетче пудинг на д-р Йоткер /ванилия/
500 мл прясно мляко + 4 супени лъжици захар/ за приготвяне на пудинга/
1 п. желатин /д-р Йоткер/
една шепа ядки смлени / използвах бадеми/
2 чаши вода, или прясно мляко или плодов сироп / за сиропиране на бишкотите и за вторият крем/
сладко по желание - за "сглобяване" на тортата
сладкарска боя
канела на вкус
Използвах половин пакет шоколадови бисквити и половин бели - обикновени, смлях ги заедно с ядките в чопър и и ги смесих с мекото масло, канела на вкус и 25 гр пудра захар.
Полученото ронливо тесто се разстила във форма за торта с подвижен ринг / моята е 23 см/ и се притиска с лъжица до получаване на раномерен бисквитен блат. След това се оставя в хладилника.
Разбиваме с по 50 гр захар по отделно белтъците и жълтъците и добавяме двете смеси към разбитите до хомогенна смес 200 гр заквасенасметана и 200 гр сирене към които има добавена също 50 гр пудра захар. Разбъркваме с лъжица до смесване на продуктите.
Полученият крем изливаме върху бисквитения блат и печем около 10-15 минути на загрята на 180 градуса фурна докато порозовее или се позапече - пекох до суха клечка. Или на 150 градуса за 45 минути както посочват в някои рецепти. Аз лично го изпекох по първият начин.
След като поизстине се намазва с тънък слой сладко и отгоре с половината приготвен пудинг. После нареждам сиропираните с вода бишкоти и притискам леко за да влезе крем между тях .
Втората половина от крема разбих с останалите 100 гр заквасена сметана и добавих чаша компот от грозде и пакетче желатин д-р Йоткер/приготвено по указанията на пакетчето/, след това оцветих в розово/тук пожелание може да се сложат 1-2 лъжици захар за да стане по сладко - аз добавих /. С така получената пудингово сметанова смес залях бишкотите, загладих, и гарнирах с натрошени бисквити и захарни топчета.
Тънкият момент тук е че този крем не бива да става прекалено рядък за да не изтече от формата, тоест по своя преценка може да регулирате количеството на течността/ в моя случай сиропа от компот/ - да увеличите или намалите гъстотата на крема.
Крайният резултат - 12 красиви и вкусни парчета чийз кейк торта, на които моите гости се зарадваха невероятно много :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар