петък, 1 ноември 2013 г.

Айле сладкиш със сладко от Круши

Чували сте израза "като на въже държан" ... ето така се чувствах аз последните няколко дни в които нямах печка ... по точно фурната на печката ми гръмна .... В момента в който я отремонтираха обаче неможах да се стърпя да не направя отново Айле сладкиша който толкова много ни хареса ... и който предния път опекох в съседката поради горе споменатата причина...


Този път разбира се сложих голямата тава. И добавих щипка въображение - сладко от круши - любимото ми :)


Ето продуктите

5-6 бр кори за баница
3 яйца
1/2 ч.ч захар
1/2ч.ч олио
1ч.ч кисело мляко
1ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 супена лъжица с връх сладко от круши

за сиропиране 2 ч.ч вода 1 ч.ч захар


Корите за баница набирам по диагонал на хармоника и навивам като за вита баница в намазнена с олио хартия за печене с която сме заслали тава. Запичаме до златисто в загрята фурна на горно и долно. Заливаме със сместа която сме забъркали от останалите продукти и печем до суха клечка. След като истине сиропираме с горещ сироп.
При оригиналната рецепта която взаимствах от "вкусната страница" на отчаяните готвачки във фейсбук сладкиша се пече във кексова форма и се обръща ... но на мен ми харесва така да изглежда като розичка ... да се виждат леко връхчетата на запечените кори . Затова и кексовата смес ми се видя много за тази тава и реших да не слагам всичката ... с останалото количество си направих Шолички Айле с крушово сладко



N.B - чаената чаша която ползвах е всъщност кафена - червена чаша на Nescafe
Също така забелязах, че нареден във правоъгълна тавичка - тип плаке, вместо с 3 бр яйца - с 2 бр +1/2 чаша прясно мляко ми се получи по-въздушен и бухнал сладкиша и също толкова вкусен  така че продуктите за него могат да изглеждат и така  :


5-6 бр кори за баница

2 яйца
1/2 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч захар
1/2ч.ч олио
1ч.ч кисело мляко
1ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1ч.ч вода + 1ч.ч-захар за сиропирането и крайният резултат на малката снимка :)

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар