неделя, 24 ноември 2013 г.

Сладки с овесени ядки и смокини

Подходих към тази рецепта леко скептична и в същото време доста ентусиазирана.
Понеже имах в наличност повече сладко от смокини отколкото конфитюр от сини сливи, реших да заменя, апък и бях сигурна че смокините идеално ще си паснат с орехите в рецептата понеже и в сладкото ми има...а сини сливи не бях опитвала в тази комбинация...добавих и малко масълце за аромат и се получи накрая ето този ми ти шедьовър:)
Между другото промених малко пропорциите на съставките понеже сладкото ми беше явно малко по - гъсто отколкото в оригиналната рецепта.

Продуктите:


150 гр фини овесени ядки
200 гр сладко от смокини
60 гр орехи
50 мл вода
10 гр масло / 1 резен около 1 см/
2 ванилии
щипка две канела


В интерес на истината се зарибих по рецептата в друг нейн вид - Овесени сладки със мед, но за мен в момента не е препоръчително да прекалявам с меда, затова направих тези със сладкото.

Въпреки че са фини, реших да смеля още малко овесените ядки в чопър. Смокините от сладкото намачках до получаване на консистенцията на "мармалад" от смокини, към него добавих разтопеното масло и двете ванилии.  Тук е момента да се добави и водата можеби ... само че аз я прибавих по-късно  и малко по принуда. След като добавих овесените ядки към сладкото и размесих добре са получи гъста каша като за оформяне на готовите сладки, а все още не бях добавила орехите които допълнително щяха да сгъстят сместа. Затова тук добавих 50 мл вода - толкова колкото ми беше необходима за да заприлича сместа на гъста каша. Количеството вода всъщност зависи от гъстотата на сладкото. Тук подправих и с канела - на вкус. След като сместа си "почина" за около половин час, за да набъбнат овесените ядки, добавих и 60 гр смлени в чопъра орехи. Готовата смес за сладките наподобява смес за ореховки.
Застлах тавата на фурната с хартия за печене която намазних с малко олио и оформих със супена лъжица малки купчинки които после позагладих за да заприличат на бисквитки. Останаха така още половин час преди да започна да пека.
Изпекох в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, едновременно на горен и долен реолтан.
Резултата ме изненада. Изключително ароматни, доста странни като текстура, приятни на вкус и със защита от бързо ядене сладки :) .... казвам със защита защото искаха повече дъвкане - заради семките от смокините а и леко препечените отгоре и отдолу осевени ядки / пекох до златисто до кафяво/ . На следващия ден обаче - омекнали и вкусни, свършват доста бързо ....
От тази смес излязоха 16 бр сладки ... но обезателно трябва да направя още една доза ... за кафето утре !

3 коментара: