Набавих си три големи портокала с хубава на вид кора. Оказа се наистина хубава - не много дебела. Измих старателно с топла течаща вода и четка.
Всичко останало което ми беше необходимо за приготвянето им беше - 1 ч.ч захар и 1 ч.ч вода - но непълна, и не на последно място - търпение и още малко захар за овалване на коричките накрая.
Такаааа....портокалите старателно се измиват с четка и след това се оставят натопени според някои източници в студена вода със сол в други със студена вода с хлябна сода - целта е да се изчистят до колкото е възможно от химикалите с които са обработвани за по-голяма трайност.
Аз обаче измих портокалите разрязах внимателно кората на четири обелих парчетата и ги натопих в чиста студена вода. След това изгледах един филм .... отцедих ги от водата и ги нарязах на тънки ивички - широки около 5 мм.
Дебелината, ширината и дължината са по желание. Някои предпочитат да изрязват бялата част и така се получават едни доста тънки корички, аз случих на хубави портокали с не много дебела кора и не изрязах бялата част. Дължината няма как да се получи еднаква но като цяло направих две групи корички, едната с по-дълги, които възнамерявам да "облека" с шоколад, и другата с по-къси парченца които само захаросах.
Но нека и аз да обясня това което и в другите рецепти за резенките.. Лентичките портокалови корички се заливат със студена вода и се слагат на котлона до завиране, след това горещата вода се излива и отново се заливат със студена вода и отново завират .... процедурата се повтаря общо три път. Целта на бланширането е да пуснат аромата си и да не горчат.
От чашата захар и вода се прави захарен сироп в дълбок тиган с незалепящо покритие. Когато започне леко да завира се изсипват портокаловите корички отцедени от водата.
Оставих на слаб огън за около час докато захарният сироп извря.
След това наредих коричките върху хартия за да изсъхнат за няколко часа. Накрая овалях в кристална захар и прибрах в кутия в хладилника това което остана неизядено ...
И трябва да отбележа че в комбинация с орехи тези портокалови резенки са неустоими!
Дано да останат и за щолена :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар