вторник, 11 февруари 2014 г.

Черен дроб с гъби

Без много предисловия минавам направо към рецептата ... която повтарям след първият ми успешен опит да направя вкусна "манджичка" от едно парче черен дроб ....



Необходими продукти:

1 кг черен дроб
2 моркова
2 големи глави лук
Малко зелен лук за цвят ...
700-800 гр гъби
олио / за запържване/
чубрика, гюзум, къри , лют червен пипер, сладък червен пипер
100 гр бяло вино или розе
2-4 ч.л брашно





След като съм нарязала дроба от предната вечер на едри парчета и съм го изкисвала многокрано в студена вода... дойде ред и за осоляването му. Изцеденият от водата черен дроб посолявам и оставям да престои около половин час, след това отново изплаквам с вода и оставям да се отцеди. Запържвам в сгорещено олио до полуготовност.

В отделен съд запържих нарязаният на едри полумесеци лук , подправих със сол и къри. Когато стана леко прозрачен добавих търкалца от моркови и гъбите нарязани на филийки. Подправих на вкус с чубрица гюзум и червеният пипер. Към тях добавих запърженият доб но без соса в който се е пържил. Към тази смес прибавих виното и част от соса/ мазнината в която е бил дроба но след като е прецедена.

Получената ароматна гозба къкри на слаб огън до пълна готовност на зеленчуците. В случай че се е получил повече сос, може да се добави малко брашнице - 2-3 ч.л брашно както в моят случай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар