събота, 15 февруари 2014 г.

Торта "Шмекер"

За шестата месечинка на дъщеря ми - а именно 14. Февруари, реших да направя торта... Такава че хем да е вкусна, хем да има долу-горе приличен вид и в същото време да е сравнително лесна, защото времето все не ми достига...



Така се роди идеята за торта  "Шмекер" ... Кръстих я така защото шмекерувах и използвах готови кремове, но пък стана много вкусна торта ..... Затова си записвам рецептата за да я повторя ...


Единственото което трябваше да направя е да изпека два пандишпанови блата за торта и да разбия три крема...

Незнам дали трябва да отбележа някъде "Продуктово позициониране", нито пък правя реклама ... но споделям идеята за тези които искат да сглобят лесна и вкусна торта - с повод и без повод.

Продуктите които използвах са на д-р Йоткер.
 Тези двата между блатовете:                           



А за украса отгоре, остатъците от горните два крема и основно крем Оле ягода


Време му е да запиша и необходимите продукти за торта с диаметър 23 сантиметра и да преминем към сглобяването :)




Продукти за 2 блата:

5 бр малки айца / можеби като размер М/
150 гр брашно
170 гр захар
2 ванилии
1 бакпулвер
малко какао

Пълнеж на тортата:

900 мл студено прясно мляко за кремовете
1 пакетче крем за сладкиши Ванилия
1 пакетче крем за сладкиши Шоколад
1 пакетче крем Оле ягода
2 бр големи кивита
6-7 бр шоколадови бисквити Закуска
100 гр леко запечени орехи
домашен сок  от дюли за сиропиране на блатовете

кокосови стърготини и захарни сърчица за декорация



Забърках сместа за блатовете и я разделих на две равни части, като към едната прибавих малко какао - толкова малко че блата ми съвсем леко покафеня ... но всичко е въпрос на вкус разбира се. След като изпекох двата блата, кафевият разрязах на две части...получиха се два много тънки блата ..

Започнах подреждането така - тънък кафяв блат, тънък слой бял крем, резени киви, отгоре останалият бял крем и след това другият тънък кафяв блат. Блатовете сиропирах съвсем леко със домашен сок от дюли.  Така се уформи долната по-лека ипловода част на тортата.

След това покрих с 1/3 от шоколадовия крем. Наредих бисквитите които с четка сиропирах с вода от двете страни и след това ги покрих с още 1/3 от крема и нарязаните леко запечени орехи.

Отгоре "захлюпих" белият блат който леко сиропирах и измазах тортата само отгоре с последната 1/3 та от крема.

Подреждането на тортата се случи във форма със свалящи се стени. След като тортата стегна за няколко часа в хладилник, свалих ринга и украсих със кокосови стърготини, ягодов крем и сърчица.

Майка ми, след като изяде парчето си торта каза че ми се сърди .... защото тортата на Мая е станала по вкусна от тази за нейният рожден ден :) 
И аз съм доволна ... И Мая остана доволна / след като докопа таблата/ Всички си хапнахме сладко сладко !

2 коментара:

  1. здравей бисквитите с каква цел са

    ОтговорИзтриване
  2. С цел още един ред и още един цвят в тортата ... освен това правих бисквитена торта с тези бисквити + шоколадовия крем и стана страшно вкусно...а по принцип не ги харесвах тези бисквити закуска ... вече съм на друго мнение. В комбинация с крема дори не се усеща че е бисквита и подчертава шоколадовия вкус в горната част на тортата който ми напомня на торта гараш :)

    ОтговорИзтриване