понеделник, 23 декември 2013 г.

Френска селска Коледна торта

Все още се чудя защо се казва селска .... кое и е селското на тая торта ... можеби защото за разлика от другите "пандишпанови фини госпожици" тази е с точени блатове.
Оказа се че колкото лесна толкова и претенциозна е тази торта, а рецептите за нея - не една.
Реших да използвам рецептата на сладкарница Канея, с леки видоизменения взаимствани от тук!

Като никой път спазих всички пропорции и така и не разбрах как "аджеба" на тея хора им се получават 7-8 топки тесто от които разточват лист 25 сантиметра и ползват само 5 топки ....
На мен тестото не ми пое всичкото брашно - остана можеби около 50 гр.
Разделих на 8 но се получиха едни миниатюрни блатчета. Затова преразделих на 6 и половина :) . Направих 6 блата около 23 см и един по малък от който изрязох украса .
Добре че мама ме е научила да точа, че иначе голям ужас щях да изживея с това тесто - хубаво е, еластично, разтяга се може и с ръце да се пораздърпа ама си иска и точене ....
В крайна сметка въпреки опасенията ми че нещо не е наред с блатовете ми - те се получиха не само точно такива каквито трябва да са - тънки и меки, но и вкусни.

Но да преминем към съществената част. Давам точните пропорции .... апък ако успеете с тях да направите 8 топки тесто и да разточите от тях кори от 25 см диаметър - така да е :)

Ето и продуктите:

Блатове :
1 яйце
150 г кристална захар200 мл прясно мляко2 с.л. течен мед2 ч.л. сода50 г разтопен маргарин / Калиакра използвах аз/400 г брашно



Крема: 

5 с.л кристална захар
2 ванилии
200 гр заквасена сметана Бор Чвор

100 гр кисело мляко Тонус
200 мл течна сладкарска сметана/растителна/
5 с.л  пудра захар

Сладко от круши

Такааа... първа стъпка

Разбиваме яйцето, кристалната захар, меда, разтопения маргарин,прясното мляко, хлябната сода и слагаме на много слаб котлон за около 20-25 минути при непрекъснато бъркане.

Сместа първоначално е по-рядка като смес за крем карамел преди да се опече, а в последствие когато вече е готова става малко по-гъста - като да речем - разбити жълтъци от яйца :) поне при мен така се получи. А ярко жълтият цвят става по скоро тъмно златист като на снимката - това е вече готовата смес за пареното тесто.

Когато постигнах тази гъстота изключих котлона и започнах да прибавям брашното. Трябва да получите меко и еластично тесто. Започнах да работя с него докато е още топло.


Разделих на 8 топки, но понеже ми се получиха малки листа, преразпределих тестото. Като в крайна сметка се сдобих с 6 бр блатове с дебелина около 3 мм и ди
аметър около 23 см

От тестото което ми остана си направих Елхички.

От хартия за печене си изрязох кръгове съобразно тавата която имам за всеки разточен лист .

Изпекох на 200 градуса с вентилатор в загрята фурна, като печенето на всеки блат ми отне не повече от 4-5 минути.

Вадя блата с хартията запечене, слагам в тавата нов блат и обратно във фурната - така не само че не ми трябваха много тави, не изцапах дори тази която ползвах, а и стана супер бързо. Готовите листа наредих един върху друг в табла.
 С помощта на чиния изрязох от блатовете си правилни кръгове и отново ги наредих един върху друг.

Лесно лесно ама си отнема време, ще излъжа ако не го призная...затова оставих сглобяването на тортата за утре. А тези вкусни медени блатове ще спинкат увите във фолио в хладилника :)
Ден втори- сглобяване. Блатовете след престоя в хладилника са станали малко по сухички сякаш и реших да се застраховам за да не останат твърди. Затова с четка намазвах всеки блат с топло прясно мляко преди да покрия с крем.
Крем да .... и той е готов от предния ден. Разбих заквасената сметана и киселото мляко с 5 с.л кристална захар. Към тази смес добавих предварително разбитата на твърд сняг с 5 с.л пудра захар - сметана/Добавих 2/3 от сметаната, останалата оставих за измазване на тортата/. Орехите леко запечени в керамичен тиган на котлона, смях с чопъра. След тях смлях и изрезките които останаха от блатовете. И започна сглобяването. Блат, прясно мляко, крем, орехи и пак блат ... Тортата се правела с 5 блата, аз пък реших да я направя с 6 и между четвъртия и петия блат добавих сладко от круши.

След като престоя няколко часа в хладилника, измазах тортата с останалата сметана, и плътно покрих от всички страни със смлените блатове и орехи.


Отгоре наредих елхички които направих от същото тесто от което блатовете.
Приготвих захарна глазура за декорация ... рецептата е едно към гьотере ... две супени лъжици топла вода, ванилия и пудра захар до получаване на подходяща за рисуване смес. Тази глазура се втърдява бързо така че трябва да се работи по експедитивно с нея ... Затова докато се чудя кое как да украся и се наложи да я разреждам, после да я сгъстявам .... в крайна сметка не ми достигна търпението да дочакам да ми изсъхнат елхичките и малко ми се размаза украсата ...


Наложи се да добавя малко захарни топчета за разкош ... и за да замаскирам малко положението :). Резултата се получи - не много лош.





Незнам как е на вкус - блатовете са вкусни, крема също, орехите пък са страхотно ароматни след като ги запекох ... дано и в комбинация да се е получило нещо добро. 
Снимка на напречен разрез на тортата ще имам на Коледа ... Все пак това е Коледна торта, или поне се постарах да изглежда така, така че след празника мога да актуализирам публикацията.
Весели Празници!



2 коментара:

  1. Аз също я правих вчера тортата, и то за втори път. Първият път всичко беше на ред. Но вчера сипах брашното веднага след като свалих сместа от котлона т.е. попарих го. тестото ми стана много жилаво и трудно за разточване, голям зор беше да разточа корите. Смятам, че грешката ми е именно в попареното тесто. Не коментирам колко кори успях успях да разточа. Съгласно рецептата ,която ползвах, също на Канея, диаметърът на тавата трябваше да е 28 см. С везна отмервах топчета по 75 гр., но се наложи да ги преразпределям наново. Първият път всичко беше много лесно и сполучливо, но при мен винаги е така,...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеби наистина проблема е в пареното тесто ... и аз започнах да добавям брашното докато сместа е още гореща и накрая се получи меко и еластично тесто но ... трудно за разточване.
      Не съм мерила грамажа на топките но направих 6 . Иначе пък като изключим перипетиите с точенето тортата стана много вкусна. Следващ път бих увеличила само крема си, да намаля малко содата / защото ми се струва много/ и да забъркам тестото докато течните съставки са топли а не горещи :)

      Изтриване