петък, 13 декември 2013 г.

Солени Кексчета

Съпружеското тяло ми купи след много мрънкане форма за мъфини...сега съм почнала серийно производство на всевъзможни кексчета :)
Днес си харесах рецепта за тези кексчета във Фейсбук. Само че преди тях толкова рецепти изчетох че забравих тази от кого я взаимствах, но определено не съм я измислила ... само я промених малко като добавих половин чаша прясно мляко и малко това онова :)
Преди да продължа искам да отбележа че при мен съкращението Ч.Ч означава червена чаша а не чаена чаша :) т.е чаша Нескафе
Ето необходимите продукти

2 яйца
1/2 ч.ч олио / според мен идва малко в повече затова другия път ще сложа 1/3/
1ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно / с връх / - до получаване на малко по- гъсто от кексово тесто
1 бакпулвер
1 ч.ч натрошено сирене с растителен произход
1/2 ч.ч саламурено сирене "от мляко"
семена асорти за поръсване
кашкавал и шунка  "наоко" и по желание - няма количество защото накълцах колкото ми падна за да направя останалата смес за мъфини  повече.

От тези продукти се получиха 12 кексчета със сирене и 5 с добавени "екстри" - шунка и кашкавал. Смея да кажа че вторите ми харесаха повече.


Смесват се отделно течните и сухи съставки.
Разбъркваме яйцата, киселото, прясното мляко и олиото. Добавяме сиренето.
Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме към течните съставки.
Получената смес е доста гъста - малко по-гъста от кексово тесто.

Не ползвах хартийки за кексчета - винаги ми залепват.
Затова използвах друг изпитан многократно метод-намазах формата със свинска мас. Действа безотказно. Разпределих сместа във формата и поръсих със семената, изпекох 5 мин на 180 гр с вентилатор на долен реолтан и след това до готовност на горен и долен реолтан с вентилатор.

Извадих още топлите мъфини и на тяхно място заредих нови 5 броя със сместа с шунката.
Изпекох по същия начин.
Следващият път ще направя всички с кашкавал и шунка :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар