неделя, 9 ноември 2014 г.

Одринска вита баница със сушени череши Серена

Какво се получава когато комбинираш качествени продукти с много желание и апетит?
Най-общо казано - вкусотия!

Използвах Одрински кори за баница и рецептата от гърба на пакета като замених сиренето с пресни орехи и сушени златни череши на фирма Серена - получи се страхотна сладка баница. Любителите на по-сочни десерти могат да я сиропират с равни части захар и вода - но при нас нямаше нито желаещи нито търпеливи за тази процедура.

Продуктите
5 домашни яйца
400 гр кисело мляко / използвах домашно подквасено/
1/2 чл хл сода
1/2 ч ч загрято олио която допълних до цяла чаша с масло / от топлината то също се разтапя / - така имах 1 ч.ч леко топла мазнина / мерителната ми чаша е червената чаша емблематична за нескафе/
200 гр орехови ядки - начупени или накълцани на едро
200 гр сушени златни череши Серена
8 с л с връх захар
1 ванилия




Приготвяне

В купа разбиваме яйцата с топлата мазнина като внимаваме да не е гореща и да не пресече яйцата. Добавяме киселото мляко в което сме угасили хлябната сода. Накрая добавяме ванилията.

Корите са общо 8 броя в пакета понеже са по-дебели.
Всяка кора мажем обилно с яйчно-млечната смес като преценяме на око долу горе да ни стигне за всички кори - около 5-6 супени лъжици долу горе. Размазваме от сместа върху абсолютно цялата кора, наръсваме в единият край с една сл с връх захар. След това редим една до друга на известно разстояние от черешите, между и около тях наръсваме орехи - това само в единият край на кората. Когато "войничетата" ни са строени едно до друго, започваме да навиваме внимателно кората на руло. След като е готова, леко попритискваме рулото по цялата му дължина, завиваме го на охлюв и го поставяме в средата на намазнена тава. С останалите 7 листа процедираме по същият начин като ги навиваме около първия.
Оставяме си съвсем малко от айчната смес и с нея намазваме вече готовата вита сладка баница.
Изпекох в загрята фурна на 160 гр с вентилатор едновременно на горнен и долен реолтан до златисто.
Когато е готова "пращате на нивата" и щом се върне още топла топла хрупкава и ароматна си я хапнете докато някой друг от домочадието не я изяде преди вас :)

Ако сте любители на сиропираните и много сладки десерти, може да направите захарен сироп от една чаша вода и една захар и да сиропирате леко изстиналата баница с топъл сироп - като поднесете този десерт когато изстине.
В къщи нямаше желаещи да чакат а и не остана :)

Може да превърнете десерта  и в Коледно вълшебство като добавите малко канела и завиете например всеки лист на отделно охлювче!  Или да замените черешите със захаросани портокалови корички ! Всичко е въпрос на въображение и вкус :)

Да ви е сладко


2 коментара: