Набавих си три големи портокала с хубава на вид кора. Оказа се наистина хубава - не много дебела. Измих старателно с топла течаща вода и четка.
Всичко останало което ми беше необходимо за приготвянето им беше - 1 ч.ч захар и 1 ч.ч вода - но непълна, и не на последно място - търпение и още малко захар за овалване на коричките накрая.
Такаааа....портокалите старателно се измиват с четка и след това се оставят натопени според някои източници в студена вода със сол в други със студена вода с хлябна сода - целта е да се изчистят до колкото е възможно от химикалите с които са обработвани за по-голяма трайност.
Аз обаче измих портокалите разрязах внимателно кората на четири обелих парчетата и ги натопих в чиста студена вода. След това изгледах един филм .... отцедих ги от водата и ги нарязах на тънки ивички - широки около 5 мм.


От чашата захар и вода се прави захарен сироп в дълбок тиган с незалепящо покритие. Когато започне леко да завира се изсипват портокаловите корички отцедени от водата.
Оставих на слаб огън за около час докато захарният сироп извря.
След това наредих коричките върху хартия за да изсъхнат за няколко часа. Накрая овалях в кристална захар и прибрах в кутия в хладилника това което остана неизядено ...
И трябва да отбележа че в комбинация с орехи тези портокалови резенки са неустоими!
Дано да останат и за щолена :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар