вторник, 23 септември 2014 г.

Торта "Крем"

Меки пандишпанови блатове, лек и въздушен крем Дипломат, сочни праскови .... няма нужди от големи предисловия ... това е моята торта " Крем" която сътворих за рожденният си ден - най-добрата която съм правила до момента, перфектна до последната хапка!



Продукти за 2 бр блатове с диаметър 26 см

5 яйца р-р М
150 гр захар
150 гр брашно
щипка сол
ванилия 2 прахчета


Продукти за Крем Дипломат

5 жълтъка
5 с.л захар
400 мл прясно мляко
200 мл растителна готварска сметана
2 ч.л брашно с връх
2 - 1/3 ч.л желатин
3 с.л вода
1к.л какао
2 бр ванилия + друга есенция по желание


Допълнителни продукти

половин праскова, може и цяла
1 банан
1 с.л овесени трици
сърчица на Д-р Йоткер за украса
вафлени шоко топчета за украса
1/2 крем Бавария за студено разбиване - може да се използва крем за Сладкиши на Д-р Йоткер, или суха сметана за разбиване, или друг вид крем или сметана - за измазване на тортата отвън.

захарен сироп за сиропиране или както в моят случай сироп от дюли, приготвен от мама :)



Приготвяне на Пандишпана

Разбиваме студените белтъци със солта на твърд сняг. Постепенно прибавяме захарта. Когато е напълно разбита, започваме да добавяме един по един жълтъците докато разбиваме с миксер. Добавяме ванилията.
Смесваме какаото с брашното и започваме да добавяме постепенно към яйчния сняг. Бъркаме бавно и плавно със загребване отдолу на купата, с дървена лъжица.

Изпичаме в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 10 мин, през което време вратата на фурната не се отваря. След 10 мин блата се проверява с клечка, ако е суха, фурната се изключва и блата се оставя вътре с отворена врата до неговото изстиване. 

Изваждам от фурната изстиналият блат  и  правя лек разрез който обикаля целият блат. След това увиваме конец около блата, така че да влезе през прореза и когато двата края на конеца се кръстосат, започваме да издърпваме внимателно двата му края навън, така че кръгът който сме образували с него се свива и разрязва пандишпановия блат.

Сиропирам двата получени блата и ги оставям на една страна да си почиват.



Приготвяне на крем Дипломат

Започвах приготвянето като разбих добре до гъст крем изстудената предварително сладкарска сметана и върнах обратно в хладилника.

След това  разбиваме добре жълтъците и добавяме захарта и ванилията. Разбиваме до побеляване на жълтъците и получаване на гъст яйчен керм. След това една по една слагаме и лъжиците брашно. Когато получим еднородна и хомогенна смес започваме да наливаме и от прясното мляко като междувременно разбиваме. Когато смесим добре продуктите слагаме в подходящ съд на котлона на слаб огън и бъркаме докато кремът се сгъсти.
Когато е готов добавяме допълнително желаната есенция.
Моята есенция беше - вкус на загоряло :)
Дам, тъй като правех няколко неща наведнъж пропуснах постоянното бъркане на крема в началото и той загоря лекичко. Наложи се да сменя съдът и да прецедя крема. Всеки си има своите странности - моята е че понякога нарочно оставям млякото с ориз да загори, защото така ми е по в кусно :)...а този път стана без да искам. Върнах отново на котлона и този път не се отделих от крема....при непрестанно бъркане той започна да се сгъстява. Но явно недостатъчно слабият пламък на котлона стана причина кремът да изглежда като "пресечен". Това не е проблем - дори да ви се случи, разбийте като мен с миксера и ще добие точно вида който трябва да има !

Третата стъпка е приготвянето на желатина. Добавяме към 2 и 1/3 ч.л желатин - 3 с.л вода и оставяме да набъбне. След това за 10 секунди в микровълновата или на водна баня разтапяме желатина. Когато е готов добавяме към топлият все още яйчно млечен крем и разбъркваме добре.
Отделяме малка част от крема и към него добавяме какаото, разбиваме добре и връщаме към останалият крем.
Покриваме съда в който се намира с найлоново фолио за да не хваща каймак или коричка отгоре ...и оставяме да изстине напълно.


Когато яйчният крем е напълно изстинал, но не студен, започваме да смесваме постепенно с разбитата сметана, бъркаме с дървена лъжица до пълно хомогенизиране.

Сглобяване на тортата

Поставяме първият блат н тортена чиния и намазваме с пласт от крема. Връщаме в хладилника да стегне крема за няколко минути.
След това нареждаме по края кръгчета банан. Първо ги наредих изправени но после ги направих като ветрило - с лек наклон. Покрих ги с крем и върнах отново в хладилника за няколко минути.

В образувалото се посредата кладенче, слагаме нарязаните на малки кубченца праскова, смесена с овесените трици / за да поемат влагата от плодовете/.


След това покриваме и прасковите с крем. Така разпределяме крема, че да сложим цялото количество между двата блата.

Когато приключим с "реденето" на крема, връщаме отново за няколко минути в хладилника. Когато е започнал да стяга поставяме отгоре другият сиропиран блат и леко притискаме.

Така тортата нощува в хладилника.


На следващият ден сиропирах леко вторият блат и от горната страна и измазах тортата с крем Бавария, приготвен по указанието на опаковката със студена вода и разбит с миксер. Консистенцията наподобява кремовете за разбиване на домашен сладолед и е на сметанова основа, но след охлаждане стяга доста, за разлика от тях. Затова е по - добре да го замените с разбита на твърд сняг сметана или крем за торти и сладкиши на Д-р Йоткер или друг крем по ваш избор.
Украсете по ваш избор! 
И след като тортата престои в хладилника няколко часа, може да се насладите на богатият и вкус:)







Няма коментари:

Публикуване на коментар