петък, 30 май 2014 г.

Крем Дипломат

Започвам без много предисловия, защото когато е вкусно няма нужда от такива.
Вчера най-после се престраших и си спретнах този страхотен крем ...

Продукти

4 жълтъка
2 ч.л брашно с лек връх
5 с.л захар
200 мл растителна сладкарска сметана
400мл прясно мляко
1 ч.л и половина  желатин
3 с.л вода
1с.л какао - и 1 с.л вода
2 бр ванилия


Не отбелязвам източник защото написах в гугъл крем Дипломат, изчетох десетина рецепти, нахвърлих на едно листче продуктите и запретнах ръкави. Промяната която направих е да намаля жълтъците от 5 на 4 бр.
Добавих и няколко бишкоти за украса ... и си записах към рецептата една забележка - да направя с този крем и бишкотена торта защото украсата стана приказка...



Аз започнах като разбих добре до гъст крем изстудената предварително сладкарска сметана и върнах обратно в хладилника.След това  разбиваме добре жълтъците и добавяме захарта и ванилията. След това една по една слагаме и лъжиците брашно. Когато получим еднородна и хомогенна смес започваме да наливаме и от прясното мляко като междувременно разбиваме. Когато смесим добре продуктите слагаме в подходящ съд на котлона на слаб огън и бъркаме докато кремът се сгъсти.Третата стъпка е приготвянето на желатина. Добавяме към 1 и половина ч.л желатин - 3 с.л вода и оставяме да набъбне. След това за 10 секунди в микровълновата или на водна баня разтапяме желатина. Когато е готов добавяме към топлият все още яйчно млечен крем и разбъркваме добре.Отделяме една част от крема и към него добавяме размитото предварително с 1 с.л вода - какао. Разбъркваме добре и оставяме двата крема да се охладят.
Когато това стане, добавяме разбитата сметана постепенно при непрекъснато бъркане.

Тук се колебаех между два варианта - дали да добавя сметана и в двата крема или само в жълтият крем като така запазя наситеният кафяв цвят на какаовия крем и го оставя с по различна консистенция за да украся с него след това ....Но в крайна сметка реших да добавя сметана в и двата крема. Към кафевият две три супени лъжици с връх, или до желаната от вас пухкавост ... а останалата сметана в жълтият крем.
Разбира се съществува и трети вариант ... в който оставяте част от сметана и декорирате отгоре двуцветният крем...всичко е въпрос на вкус и предпочитания.

Готовите кремове се добавят в чашите с въображение. Аз използвах чаши за коняк и от тези продукти напълних 3 такива.

Презполовената за 5 мин. чаша  ... струва ми се че кремът свършва прекалено бързо и това е единственият му недостатък.







ПП
А с белтъците направих миш маш :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар