вторник, 29 април 2014 г.

Ябълков пай на точки

Доста останали ябълки от зимата и един вкусен ябълков пай който видях във кулинарната група Домашни вкусотии  във фейсбук ме вдъхновиха и аз да спретна един пай....
И без това съпружеското тяло отдавна ми мрънка за ябълков пай ...А идеята за точките е от Пекарната на Рудолф - само дето аз нямах формички като неговите и ползвах мерителна чашка от сиропче.

За целта ми - Пай - обаче попрочетох това онова за пайовете и тънкостите на масленото тесто и се оказа че разновидностите не са никак малко.  Та от тук малко от там малко получи се следното нещо - за което получих от половинката комплименти - явно наистина го е харесал защото той по принцип не е по хвалбите :) ....






И така ето и необходимите продукти



За плънката-


700 гр почистени, обелени и нарязани на малки парченца ябълки 

100 гр захар

2 с.л с връх маргарин

Щипка канела 

сока на 1 малък лимон



Бързам да отбележа по-здравословно а сигурно и по-вкусно ще се получи с масло, но тъй като този пай не беше нещо планирано- трябваше да импровизирам и да ползвам продуктите с които разполагах.


Ябълките приготвих предварително - нарязах на малки парченца като периодично добавях по малко лимонов сок за да не потъмнеят...много... Моите потъмняха леко - но пък получиха приятен карамелен цвят. Задуших на слаб огън с маргарина и когато си пуснаха сосче добавих захарта и канелата. Оставих да къкри така докато водата която се отдели се изпари и остане само малко сосче вече с по гъста консистенция като - течен мед...
Отдръпнах да изстива и започнах да приготвям тестото.


Продукти за тестото:


80 гр краве масло
45 гр свинска бяла мас
1 с.л пудра захар
половин кафена лъжичка сол
1 яйце
1 с.л царевично брашно - ползвах качамак 
250 гр бяло пшенично брашно
3 с.л студена вода
2 сухара и шепа орехи
Нарязаното на парченца масло и маста размесих с брашното, пудрата захар и солта до получаване на трохи. Направих нещо като кладенче и към него прибавих разбитото яйце - тук може да добавите и ванилия ако желаете. Когато сместа започна да заприличва на тесто добавих царевичното брашно - в случая качамак. И след това за доомесване малко по малко студената вода. По ваша преценка може да не сложите всичката.
Готовото тесто прибрах за 30 минути в хладилника и през това време сухарите и орехите смелих на ситно в чопъра .

Охладеното тесто разточих и оформих дълги ленти с които покрих стените на формата, един кръг който сложих за основа.

След това поръсих с получената орехова галета - като целта е да поеме останалата влага в ябълките за да не остане сурово тестото.






Оставих си тесто и за капак Разточих го в кръг и изрязох малки кръгчета с мерителна чашка от сироп. Наръсих капака с ореховата галета, напълних пая с ябълковата смес и го захлюпих.






С изрязаните кръгчета украсих ръба на пая и направих розичка която сложих в центъра.
С четка намазах с вода целият пай и поръсих с останалите "трохи".

Изпекох на 160 градуса с вентилатор на загрята фурна до златист цвят. Малко преди да изкарам от фурната поръсих и с кристална захар - малко кристали просто за блясък.

Е не стана най-идеалното и красиво парче - но какво от това - важното е че свърши със страшна скорост.


Получи се изключително вкусно и хрупкаво изкушение! Сигурна съм че ще се съчетае перфектно с топка домашен сладолед по рецептата на Теди Титова, която мисля да изпробвам в най-кратък срок.















Няма коментари:

Публикуване на коментар