Правя "негърчето", което помня от детските си години когато ходех на гости на леля в Хасково през лятото.....със сигурност не ми се получава точно същото ... да не говорим че първият ми опит беше малко неуспешен откъм бухване ....
Въпреки това беше вкусно, щом съпружеското тяло пожела да направя точно този сладкиш за въглехидратната ми вечеря днес.
Е, този път резултата е подобаващ и заслужава да си го запиша ... въпреки че в интернет има много почти еднакви варианти на сладкиша Негърче, този блог използвам като своя собствена илюстрирана книга с рецепти, затова дори често срещани рецепти си ги записвам щом са ми се получили добре :)
Продукти
2 яйца / р р М/
1 ч ч захар / чашата е от червените на нескафе /
1 пълна ч чаша кисело мляко / чашата е от червените на нескафе - около 200-220 гр/
1 чл хлябна сода с връх - /изтеглих я около 8-9 грама/
1/2 ч ч олио / чашата е от червените на нескафе /
2 чч непълни брашно / изтеглих около 200 гр/ - трябва да се получи кексово тесто така че брашното може да варира с поред размера на яйцата и гъстотата на киселото мляко
1 с л с лек връх какао
2 капачки ром
1 щипка канела
1 шепа накълцани орехи
Продукти за крема
1/3 пакетче масло / в оригинал 1/2 от 125 гр/
1 ч ч прясно мляко - отново измервам с червена чаша на нескафе
1с л какао - равна
1с л нескуик
2 с л захар
2 с л брашно
3-4 с л вода
Ако нямате нескуик / леля навремето ползваше Шоко :) / Просто увеличете малко захарта и сложете 1 с л какао с връх.
Приготвяме сладкиша
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме половината чаша кисело мляко, в останалото слагаме хлябната сода и щом шупне добавяме и него към яйчната смес, разбиваме леко и изсипваме към тях олиото, след това и рома и какаото и канелата.
Тук е момента да изключим миксера ако сме разбивали с него. Започваме да добавяме постепенно брашното и да разбъркваме на ръка / не че неможе и с миксер ама аз обрашнених навсякъде/ Когато получих хомогенно кексово тесто добавяме орехите и изсипваме да печем в намазана с мас тавичка около 26-28 см в загрята фурна на 180 гр - моята е с вентилатор и пека първо отдолу после едновременно отдолу и отгоре - печем до суха клечка .
Когато сладкиша е изпечен и изстинал заливаме с крема.
Него сме приготвили по следния начин
Слагаме млякото със захарта и маслото да се загреят. През това време разбъркваме брашното с какаото и нескуика и добавяме 3-4 с л вода постепенно до получаване на кашичка, ако се наложи слагаме още малко. Когато млякото се сгорещи добавяме какаовата кашичка и бъркаме енергично до сгъстяване на крема.
Когато е готов, сваляме от огъня, надупчваме с вилица сладкиша и го заливаме с още горещия крем.
Аз поръсих със захарни звездички защото това имах подръка, но може да се украси с начукани орехи, кокос натрушени вафли, настърган шоколад или друго според вкуса ви.
Още не съм го опитала но получих първото и най-важно признание за мен - МАМА каза че това е най-вкусното негърче което е яла, по-хубаво дори от това на леля ... Щастлива съм :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар