но направих някои промени, които ще уточня по - долу.
За тестото
Чашата с която се измерва е 250 мл
250 брашно
1/2 ч ч захар
2 с л какао
1/3 ч л сол
1 ванилия
1 ч ч силно ароматно кафе или чай / използвах от лайка
1/2 чч мазнина / олио
3/4 ч л винен оцет
2 с л ром
1 ч л сода разредена в 2 с л вода - и се добавя най-накрая когато са замесени всички съставки от тестото- НО следващият път няма да прилагам тази техника защото блата стана клисав посредата . Препоръчвам да се сложи 1 бакпулвер в брашното - ще се получи по - добре
За крема
2 ч ч вода / тук с вместимост 200 мл/
4 с л грис с лек връх
4 равни с л захар
1ванилия
4 с л сладко от кайсии/ моето беше кайсии и праскови/
Глазура
1/3 от крема + 3 кубчета черен шоколад - с тази смес се измазва сладкиша
кокосов орех настърган за окраса
Пече се на 180 гр в предварително загрята фурна.
Приготвяне - ако искате като в оригинал торта с три блата е добре да използвате малка форма около 20 см, моята беше с диаметър 28 см и стана тънко - колкото за два тънки блата.
Приготвяне - смесваме сухите съставки - пресято брашно, сол, захар, ванилия, бакпулвер, какао.
Добавяме ги постепенно към смесените течни съставки - олио, оцет, чай, ром.
Получава се хомогенно кексово тесто.
Слагаме в намазнена с мас и поръсена с брашно форма и печем на 180 гр с вентилатор, първо отдолу после и отгоре- до суха клечка!
Когато е готов блата, охлаждаме и режем на 2.
Приготвяне на крема
Слагаме водата да заври със захарта, след това добавяме гриста и бъркаме до готовност, около 5-10 мин зависи от силата на котлона, когато придобие консистенция на крем/все едно нишесте/ сваляве и добавяме ванилията и сладкото. Нанасяме 2/3 от още горещия крем върху първия блат, след това слагаме втория блат. Към останалата 1/3 от крема добавяме кубчетата черен шоколад и бъркаме до разтапянето им. Когато шоколадовия крем е готов, намазваме сладкиша отгоре и поръсваме с кокоса.
Става изключително сочен и ароматен сладкиш.
Консумирахме го не след 8 часа както в оригиналната рецепта а след 5-6 часа, утре може и да е по-вкусен, но няма да е останало ....
Няма коментари:
Публикуване на коментар