Да това са любимите ми картофени кюфтета - но понеже моят съпруг отрича да има такова нещо като кюфте без кайма ... ги кръстих картофени топки - така всички са доволни :)
Рецептата която прилагам е от мама ... и друг път съм правила картофени кюфтета но предизвикателство за мен беше те да не се пръснат .
По принцип сварените картофи намачквам докато са топли и така сместа е по-лепкава...този път обаче ми донесоха готови сварени картофи, които престояха един ден в хладилника и много се опасявах че ще ядем картофи соте вместо кюфтета но успях!
Ето и продуктите
800 гр сварени картофи
150 гр сирене от растителен произход / предпочитам го пред другото в този случай защото стои по - мазно а аз искам да получа лепкава смес/
1яйце
1белтък
черен пипер
къри
чубрица
3-4 стръка зелен лук
+ Една екстра този път - 2-3 с.л сварен ориз който ми беше останал и нямаше какво да правя - добавих го отново заради "лепкавия" ефект.
брашно за овалване на топките
листа маруля за декорация
олио за пържене
И такааа...
Обелвам студените картофи и започвам да ги стържа на ситно ренде. Парченцата които остават накрая и немогат да се рендосат добре отделям в купата на пасатора. Към тази част от картофите -нерендосани добавям яйцето, ориза, и долу горе 1/3 от сиренето и пасирам - останалото сирене натрошавам и добавям към настърганите картофи.
Ако ползвам топли картофи отделям част от тях и процедирам по същият начин - пасирам, а останалите намачквам. Момента с пасирането е важен за мен, защото той ми гарантира половината от успеха за здрави кюфтенца, тъй като играе ролята на лепилце за по - едрите частици в картофената смес.
Подправките добавям към пасираната смес, разбърквам добре и едва тогава прибавям към настърганите картофи и натрошено сиренце.
От готовата смес правя топки които овалвам в брашно и леко приплесквам за да добият вид на кюфтенца. Получават се в зависимост от големината около 15 - 16 броя.
Пържа в добре загрято олио в незалепващ тиган-картофените кюфтенца обичат повече мазнина ... Преди да цопна в тигана всяко кюфтенце намазвам добре от всички страни с разбитият предварително белтък. Именно той - запечатва всичко когато сложим топката в сгорещената мазанина.
Обръщам с шпатулка за да не се разкъсат тези красоти.
Сервират се топли или студени според вкуса на консуматора и идеално подхождат с млечно майонезен сос и плочка обезсолено сирене ... а така също и със зелена салата
Млечния сос :
100-150 гр цедено кисело мляко
около 50 гр майонеза
сол и чесън на прах - на вкус
сух копър
Пропорциите могат да варират в зависимост от предпочитанията ви - по-мазен или по-млечен.
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар