вторник, 21 юли 2015 г.
Целувчени ореховки
Едни от любимите ми сладки, които нямат нищо общо с купешките ... Из дебрите на интернет пространството има хиляди рецепти за ореховки с вариации на продуктите, но за себе си мисля че открих точната, като направих някои промени в зависимост от наличните ми продукти.
Благодарение на една приятелка която ми подари торбичка с орехи, успях да реализирам нейното и моето желание за вкусни домашни ореховки :)
Необходими продукти
3 белтъка
3 ванинии
40 гр орехи на белтък - общо 120 гр - смлени
4 сл кристална захар на белтък - общо 12 с л захар с лек връх
1 щипка сол
Разбих белтъците с щипка сол и постепенно започнах да добавям захарта, лъжица по лъжица. Белтъците са предварително стояли няколко часа на стайна температура .
Купата в която ги разбивам е сложена в тенджера с гореща вода.
Разбиваме до пълното разтапяне на захарта и получаване на твърд сняг.
Когато белтъците са готови, добавяме ванилиите и постепенно орехите, като разбъркваме внимателно с лъжица.
Печем в предварително загрята с вентилатор фурна на 150 градуса, като в последствие намалях и увеличавах температурата - която варираше от 100-150 гр. като постоянно следях да не прегорят - понеже фурната ми е малко шантава :) / и пробвах колко меки са всъщност като пипах с пръстче една от крайните ореховки, която след изпичането си отиде първа :D /
Миксерът ми също е шантав .... мъчи се да издаде багажа, затова слагам по 4, а не по 6 с л захар на белтък. Когато захарта е повече сместта става по-гъста и съм на косъм да го изгоря милия ... така първият път ми останаха кристалчета захар неразбити в белтъците ....но този път с по-малко захар, резултатът беше повече от чудесен.
Получиха се сладки, вкусни целувчени ореховки .... нито прекалено меки, нито прекалено сухи като целувки - уцелих златната среда за себе си - затова си записвам точно тези пропорции ...
Трите останали жълтъка, вложих в домашен крем за тортата послучай годишнина от сватбата ни с г-н Божков :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар