неделя, 27 април 2014 г.

Великденски козунак На КАФЕ - лесно като детска игра

Тази година ми е едно козуначенооо...първият ми козунак обаче не пожъна успех - май си прецаках маята козунака превтаса не стана на конци - на втория ден вече беше сух .... провал ... но пусто сърце не трае!

Тогава видях в "на Кафе" при гала тази рецепта 
и си казах "този път ще успея" .


Великденски козунак - на Кафе

1,5 кг брашно
400 гр захар
300 мл прясно мляко
1 кубче + 1/2 жива мая /60-63 гр/
100 гр свинска мас
250 гр масло
6-7 яйца
2 сл коняк
1 лимон
2 ванилии
2 щипки сол
10 бр зелени смокини
1 с.л какао
100 гр сурови бадеми
2-3 с.л стафиди



За да съм сигурна че няма да дояждаме две седмици тези козунаци които не бях сигурна дали ще скопосам - направих 1/3 от дозата и промених някои от "добавките".

Идеята за този козунак ми хареса най - вече заради начина на замесване, който ще обясня по-долу.


Продукти за 1/3 доза Великденски козунак - или 1 бр Голям козунак

500 гр брашно / ползвах такова за козунаци/
110 грама захар
1/2 пакетче ванилова захар
100мл прясно мляко + 50 мл
1/2 кубче мая - 20-21 гр
30 гр мас 
80 гр масло / или 60гр мас + 60 гр масло/
3 яйца размер М
кората на 1 лимон
2 ч.л лимонов сок
2 ч.л ром
100 гр стафиди
50 гр натрошен шоколад
шепа ядки / орехи в случая /
50-100 гр Кандирани портокалови корички по тази рецепта
2 ванилии



И така - началните приготовления!

*Приготвяме всички продукти и ги оставяме да се затоплят на стайна температура включително кубчето мая
*Маста и маслото трябва да са мекички защото с тях започва замесването на козунака.
*Нарязваме портокаловите корички на ситно и остъргваме кората на лимона на ситното ренде
*Накисваме стафидите в малко ром
*Пресяваме два пъти брашното



Същинската част!

Отделяме малка част от брашното за измесване накрая.

Останалото брашно правим на кладенче.

Разтаяваме захарта в затопленото прясно мляко.

Разбиваме леко яйцата и към тях добавяме  по 2 ч.л ром и лимонов сок, както и настърганата кора от лимона и ванилиите.

Може да смесим млякото с яйцата или да ги добавим едно след друго към останалото тесто - аз ги смесих.

Активираме маята като в 50 мл леко затоплено прясно мляко размиваме кубчето мая, добавяме малко захар, щипка сол и няколко лъжичи брашно до получаване на рядка кашичка.

Размекнатото масло и мас слагаме при брашното и омесваме маслено тесто или по скоро - правим маслени трохи.

Маслените трохи правим отново на кладенче- вътре изсипваме вече шупналата маяна кашичка - започваме да замесваме и постепенно добавяме яйчната смес. Месим до пълно хомогенизиране на продуктите. 

Накрая добавяме и заделеното брашно. 

Ако тестото е много лепкаво може да добавим още 20-30 гр брашно и да омажем с малко олио.

Разделяме тестото на 3 топки, намазваме ги с олио и ги оставяме да втасат.

Щом тестото втаса всяка топка разтегляме леко в продълговата форма, след това хващаме в единия край и леко разтегляме във въздуха като в общи линии оставяме тестото да се разпъне от собствената си тежест по посока на образуваните конци  - като по този начин не ги разваляме.
Така оформените фитили преплескваме леко и слагаме пълнеж - кандирани портокалови корички, стафиди, а в единият фитил сложих орехи и шоколад.

След това сплитаме козунака в желаната форма и поставяме в намазана с мас тавичка и оставяме да втаса.
Отгоре намазах със 1 жълтък разбит с малко олио, поръсих с ванилена захар, нарязани на ситно орехи и портокалови корички.


Но! Забележката която си взех е да не слагам портокалови корички отгоре следващия път защото стават сухи и твърди. Но може да се сложат жълти стафиди-като се запекат леко стават много интересни на вид а и на вкус :)








Слагам да пека в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор едновременно на долен и горен реолтан, като над козунака слагам тавата на фурната пълна с вода. /Това не е специален метод на печене - просто е вариант за хора които имат проблен с терморегулатора на печката като мен - ако нямах такъв проблем щях да пека на долен реолтан без вентилатор но ... / И така 10 тина минути докато се надуе.

След това намалям градусите на 160-170 - когато видя че отстрани се е запекло и наместа отгоре, махам тавата с вода и оставям да се запече и отгоре. Периодично проверявам със  шишче.  От момичетата в кулинарните групи съм запомнила че ако почне да прегаря а не е изпечен от вътре може да се загъне отгоре с алуминиево фолио - но не ми се наложи.

Изпеченият козунак поръсих отново с ванилена захар.
Невероятен аромат се носеше из цялата къща - ванилия ром портокал лимон запечени орехи - идилия! Едва опазих горещия козунак от преждевремнно изяждане ....



И конченцата докарах и на вкус чудесен ... успях да скътам една част от него за два три дена - за гости .... все още мек и сипкав - е не като първият ден но .... ТА  - не ги угря - много гостите но  - препекох го на скарата аз - и стана по - хубав дори отколкото когато беше прясно изпечен . И точно тогава разчупен топъл - вече съвсем ясно се отличаваха конченцата - заветните .... но не оцелели за снимка конченца ... 
 Изпробвах и други рецепти този Велик ден - но този Козунак ще го направя отново и този път в по-голяма доза!









А ето и Великденските ми яйца-нашарени с цветно памуче както мама ме е учила и няколко опита за декупаж :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар