Немога да се наситя на богатият карамелен вкус на дюлите, които перфектно допълват лекият канелен вкус на млякото с гриста ... феерия от вкусове ... масло ванилия канела карамел дюли .... разкош :)
Ето и моят вариант на рецептата
200 гр грис
300 мл прясно мляко
300-350 мл вода
6 супени лъжици захар
1 к.л канела
1 ванилия
70-80 гр масло
за карамелизираните дюли
1 голяма дюля
8 с.л захар

Готовите златисти парченца с карамелен вкус изсипах на дъното на тавичка с диаметър 22-23 см покрита с алуминиево фолио...но направих грешка, трябваше да сложа само малко хартия за печене на дъното за да не залепнат дюлите и да ползвам малко по малка тавичка или малко повече дюли ... защото тези не покриха плътно дъното . Но за другият път ще си знам! Важното е че се получи вкусно сладко "нещо" - леко хрупкави и все пак сочни парченца дюля с леко кисел и предимно сладък вкус.

След това добавих прясното мляко, захарта , канелата и ванилията. Накрая и водата на малки порции, като през цялото време се разбърква с дървена шпатула. Консистенцията се получи като на гъсто картофено пюре ...
Когато гриста абсорбира цялата течност и се сгъсти изсипваме в тавичката върху карамелизираните дюли. След което се охлажда ...

Лично на мен вкусът на млечният грис ни напомня баклава .... а баклавата ми напомня за наближаващата зима ... и празниците покрай нея ... При всички положения в комбинация с дюлите се получи една калорийна бомба, водеща до пристрастяване!
Добър Апетит :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар